Θανάσης Ματσώτας
 
 

Ο Θανάσης Ματσώτας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την αστρολογία πριν από 30 περίπου χρόνια. Πριν καταπιαστεί επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο εργάστηκε ως στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε πολυεθνικές εταιρείες ενώ ποτέ δεν εγκατέλειψε την συνεχή έρευνα και μελέτη της αστρολογίας.

Οι συνεχείς μελέτες των γραπτών του Dane Radhyar και Carl Jung, του άνοιξαν νωρίς το δρόμο προς τη σοβαρή μελέτη αυτής της αρχαίας τέχνης. Ακολούθησε όσο μπορούσε την άποψη του Gurdjieff «αν θέλεις να κάνεις κάτι στη ζωή σου, δες τι κάνουν οι άλλοι και κάνε το διαφορετικά». Απόκτησε έτσι κατανόηση για πολλά αναπάντητα σε εκείνον αστρολογικά ερωτήματα και βρήκε έναν προσωπικό δρόμο που εκφράζει τη δική του πρακτική και βιωματική άποψη για την αστρολογία.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αστρολογική έρευνα και έχει αρθρογραφήσει σε πολλά περιοδικά μεταξύ των οποίων τα «Αστρόπολις», «Άστρα και Όραμα», «Αστρολόγος», και «Τηλέραμα». Στο τελευταίο συνεχίζει ως και σήμερα.

Συμμετείχε στη συγγραφή της αστρολογικής εγκυκλοπαίδειας «Απλά μαθήματα αστρολογίας» που εκδόθηκε από την εταιρεία «4π». Ιδιαίτερη αξία έχει ο τόμος της εγκυκλοπαίδειας που αναφέρεται στις εκλείψεις και τους ανάδρομους πλανήτες που αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο έργο για τις εκλείψεις στη διεθνή βιβλιογραφία αφού εκεί έχει παραθέσει όλες τις αστρονομικές και αστρολογικές πληροφορίες για το θέμα αλλά και πολύ σημαντική δική του έρευνα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Έχει συνεχή παρουσία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, σε Αθήνα και επαρχία, όπως για παράδειγμα στον «Alpha TV» στην εκπομπή «Star System» της Άσης Μπήλιου και στο καθημερινό μεσημεριανό μαγκαζίνο «ΠΕΔΕΣ».

Το 2011 συμμετείχε ως ομιλητής στο πρώτο αστρολογικό συνέδριο στην Ελλάδα που έγινε στο «ΔΑΙΣ», αναπτύσσοντας τη θεωρία του της «Μικρομετρικής ερμηνείας του ωροσκοπίου».

Διδάσκει αστρολογία και αστρονομία πάνω από 20 χρόνια και πρόσφατα δημιούργησε την Αστρολογική σχολή «Κοσμόγραμμα», που ήδη έχει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Είναι μέλος της ISAR (International Society for Astrological Research). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό της ISAR. Το πρώτο την Άνοιξη του 2015, με τίτλο: «Ο πλανήτης Ερμής Αστρολογικά. Ο Harry Potter στην αποβάθρα 9 και ¾». Είναι ένα άρθρο που μελετά το θέμα της ανθρώπινης νοημοσύνης σε σχέση με τον Ερμή αλλά κυρίως δείχνει τη θεμελιώδη σημασία του πλανήτη στην Εσωτερική αστρολογία και την ανθρώπινη συνειδητότητα. Το δεύτερο άρθρο δημοσιεύτηκε την Άνοιξη του 2016 με τίτλο: «Διάβαση του Ερμή, Μάιος 2016- η αστρολογική επίδραση ενός σπάνιου φαινομένου». Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη σε παγκόσμιο επίπεδο, του σχεδόν άγνωστου για τους αστρολόγους φαινομένου.

Έχει μελετήσει όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και κλάδους της Δυτικής αστρολογίας, όπως επίσης Ινδική και Uranian. Ασχολείται ωστόσο ιδιαίτερα με την Πολιτική, την Ψυχολογική και πάνω από όλα, την Εσωτερική αστρολογία. Εκεί εκτός από τη μελέτη της κλασσικής βιβλιογραφίας, έχει αναπτύξει το δικό του προσωπικό σύστημα που συνδέει με πρακτικό τρόπο την αστρολογία με την εσωτερική παράδοση. Σε αυτό το πλαίσιο, εισηγήθηκε πρόσφατα τη χρήση του συμβόλου του Μαιάνδρου ως νέο ιδεόγραμμα για το ζώδιο του Υδροχόου.

Διατηρεί τον δικό του ιστότοπο «Αστρολογία για ανήσυχα μυαλά» στο http://matsotas.blogspot.gr/